Forum Protectia Muncii . ro

Comunitatea celor care se ocupa cu protectia muncii, ISCIR si PSI
Acum este Vin Mar 23, 2018 6:41 pm

Ora este UTC
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4 mesaje ] 
Autor Mesaj
MesajScris: Mar Iun 22, 2010 9:22 am 
Neconectat

Membru din: Mar Iun 22, 2010 8:57 am
Mesaje: 2
Buna ziua!

Am nevoie urgent de instructiunile proprii s.s.m. pentru ocupatiile fierar-betonist si lacatus-mecanic.
Va rog sa ma ajutati urgent!

Cu deosebit respect!


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Mie Iun 23, 2010 9:18 am 
Neconectat

Membru din: Mar Iun 22, 2010 7:39 pm
Mesaje: 1
IP nr.
INSTRUCŢIUNI PROPRI PENTRU CONFECŢIONAREA ARMĂTURILOR DIN FIER BETON
Instrucţiunile proprii pentru activitatea de confecţionat armături din fier beton au fost elaborate ţinând cont de reglementările existente în domeniul securităţii muncii precum şi pe baza studierii proceselor de muncă şi stabilirii pericolelor specifice, astfel încât, pentru fiecare pericol, normele să cuprindă cel puţin o măsură de prevenire la nivelul fiecărui element component al procesului de muncă.
Structura acestor prevederi este făcută pe tipuri de lucrări, pentru fiecare tip de lucrare prevederile urmărind o succesiune logică, corespunzătoare modului de acţiune al executantului în procesul de lucru.

1. Conţinut, scop
1. Instrucţiunile proprii pentru confecţionarea armăturilor din fier beton, cuprind măsuri de prevenire a accidentelor de muncă.
2. Măsurile de prevenire cuprinse în prezentele instrucţiuni au ca scop eliminarea factorilor periculoşi existenţi în sistemul de muncă, propriu fiecărui element component al acestuia (executant sarcină de muncă mijloace de producţie mediu de muncă).

2. Domeniul de aplicare
Prezentele instrucţiuni se aplică pentru activitatea de confecţionat armături din fier beton. Prevederile prezentelor instrucţiuni se aplică cumulativ cu prevederile celorlalte acte normative din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

3. Încadrarea şi repartizarea personalului pe locuri de muncă
1. Pentru confecţionarea armăturilor din fier beton vor fi repartizaţi numai persoane care cunosc echipamentele tehnice, instalaţiile, au calificarea necesară şi au fost instruite din punct de vedere al protecţiei muncii.
2. La începerea programului angajaţii se vor prezenta odihniţi şi corect îmbrăcaţi.
3. La confecţionarea armăturilor din fier beton vor fi repartizaţi numai lucrători care au corespuns controlului medical obligatoriu, conform reglementărilor Ministerului Sănătăţii.
4. La repartizarea în muncă a tinerilor, a femeilor gravide precum şi a persoanelor cu diverse infirmităţi vor fi respectate prevederile în vigoare, privind angajarea acestor categorii de personal (Codul muncii, OUG 96/2003, etc.)
5. Instructajul de protecţie a muncii se va face pe faze in conformitate cu prevederile cap V din Normele metodologice de aplicare ale Legii nr 319/2006. Durata între două instructaje va fi de 1(una) luni.

4. Organizarea locului de muncă şi a activităţilor

1. Descolăcirea şi îndreptarea oţelului pentru armarea betonului trebuie făcută pe un teren de lucru destinat numai pentru acest scop şi împrejmuit şi marcat corespunzător.
2. La îndreptarea fierului beton pentru armături cu ajutorul mecanismelor este necesar ca:
a. fixarea capetelor fierului beton în tamburul de îndreptare se va face numai după oprirea motorului;
b. înainte de pornirea motorului, tamburul se va acoperii cu apărătorile de protecţie;
c. porţiunea de trecere a fierului beton pe tambur va fi prevăzută cu un dispozitiv de protecţie.
3. Este interzisă ţinerea cu mâna a barelor mai scurte de 30 cm la ştanţa acţionată cu motor, pentru a se evita prinderea mâinii în timpul tăierii.
4. Îndoirea manuală a armăturilor se va face cu chei speciale, în bună stare pentru a nu se produce rănirea mâinilor muncitorului. Uneltele şi dispozitivele de îndoire a armăturii vor fi verificate zilnic înainte de începerea lucrului.
5. Îndoirea armăturii prin sudură electrică, se va executa prin aşezarea barelor de fier-beton pe capre sau suporturi metalice, care vor fi legate la pământ.
6. Este interzisă prezenţa oricărei persoane în apropierea personalului muncitor care fasonează manual oţelul-beton în timp ce acesta lucrează, deoarece există pericolul ca persoanele respective să fie lovite în cazul în care alunecă brusc (scapă) cheile cu care se execută astfel de operaţii. Din aceleaşi motive se vor prevedea distanţe suficiente între posturile de lucru ale personalului care fasonează manual armături.
7. Se interzice montarea armăturilor în apropierea liniilor electrice aflate sub tensiune. În cazul în care linia electrică nu poate fi scoasă de sub tensiune, se vor lua măsuri speciale de electrosecuritate, care se vor înscrie în fişa tehnologică de execuţie a lucrării.
8. Sudarea armăturilor şi montarea carcaselor din oţel-beton se va face cu respectarea strictă a normativelor privind lucrările de sudură şi confecţii metalice.
9. Sudarea carcaselor pentru stâlpi, grinzi şi piloţi se va face în poziţie orizontală pe capre sau pe suporţi metalici.
10. Se interzice înnădirea prin sudură în interiorul cofrajelor.
11. Se interzice circulaţia pe armăturile carcaselor sudate.
12. Este interzis a se executa de pe fundul cofrajelor montarea armăturii sau a carcaselor sudate în grinzi sau alte elemente izolate. În acest caz, trebuie amenajată o schelă de lucru cu o lăţime de minim 70cm, situată pe partea laterală a cofrajului. Schela va fi împrejmuită cu balustradă şi scândură de margine.
13. Este interzisă circulaţia şi montarea armăturilor pe cofrajul planşeelor înainte ca acestea să fi fost bine consolidate şi verificate. La montajul armăturilor de oţel la înălţime, muncitorii vor purta, în mod obligatoriu, centuri de siguranţă, ancorate corespunzător de elemente de rezistenţă.
14. Lucrătorii care transportă carcasele de armături, vor fi repartizaţi uniform pe ambele părţi ale carcasei. În timpul transportului, carcasa se va susţine cu piese din lemn şi cu dispozitive de fixare împotriva alunecării
15. Praful metalic şi de rugină ce rezultă în urma prelucrării armăturii şi a fasonării ei, se va îndepărta numai cu perii sau mături. Se interzice îndepărtarea acestora cu mâna liberă.
.
ÎNTOCMIT APROBAT
SC SRL


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Joi Iul 01, 2010 7:36 am 
Neconectat

Membru din: Mar Mar 23, 2010 1:29 pm
Mesaje: 3
Buna ziua, ma puteti ajuta si pe mine cu IPSSM pentru lacatus mecanic?
In speranta ca da va trimit adresa de mail frincu.vasile@gmail.comEmil scrie:
Buna ziua!

Am nevoie urgent de instructiunile proprii s.s.m. pentru ocupatiile fierar-betonist si lacatus-mecanic.
Va rog sa ma ajutati urgent!

Cu deosebit respect!


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Joi Iul 01, 2010 11:10 am 
Neconectat

Membru din: Mar Iun 22, 2010 8:57 am
Mesaje: 2
Domnului Frincu Vasile si tuturor celor care au nevoie de aceste instructiuni proprii,


INSTRUCTIUNI PROPRII DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA PENTRU OCUPATIA LACATUS-MECANIC

1.Bancurile de lucru folosite la locurile de munca unde se executa lucrari de lacatuserie, trebuie sa fie stabile, bine fixate si suficient de rezistente.
2.Menghinele, de toate tipurile, vor fi utilizate numai daca au corpul, dintii, falcile, surubul central si manerul de strangere in buna stare. Menghina nu se va folosi ca nicovala si nu se va bate cu ciocanul pe ea.
3.Locul unde se efectueaza lucrul cu dalta trebuie sa fie protejat astfel incat schijele ce se desprind sa nu poata lovi persoanele ce se afla in vecinatate.
4.Pe sol, in fata bancului de lucru, se vor aseza gratare din lemn, in cazul pardoselilor din beton. Bancul de lucru va fi pastrat in perfecta
stare de curatenie, uleiul sau grasimile de pe suprafata bancului vor fi indepartate imediat cu ajutorul unor carpe.
5.In timpul lucrului la masini unelte (polizoare, masini de gaurit sau debitat etc.) se vor respecta prevederile pe linie de securitate si sanatate in munca, stabilite pentru masinile respective.
6.Pentru protejarea ochilor, se vor utiliza ochelari de protectie, in special in timpul efectuarii lucrului la polizor, taierea la rece a suruburilor, niturilor, tablelor, curatirea zgurei, spargerea betonului etc.
7.Pentru prevenirea accidentelor prin alunecare, se va evita formarea petelor de apa sau ulei, acestea trebuind sterse cu carpa sau nisipate, imediat ce s-ar forma.
8.Uneltele de mana vor fi confectionate din material corespunzator operatiilor ce se executa. Uneltele actionate electric sau pneumatic, vor fi prevazute cu dispozitive sigure de fixare a sculei, precum si dispozitive care sa impiedice functionarea necomandata.
9.Cozile si manerele uneltelor de mana vor fi netede, bine fixate si vor avea dimensiuni care sa permita prinderea lor sigura si comoda. Cozile manerelor din lemn vor fi de esenta tare, cu fibre axiale, drepte, fara noduri si crapaturi sau aschii desprinse. Cozile se fixeaza cu pene. Nu se utilizeaza acelasi maner la mai multe unelte de mana.
10.Uneltele de percutie din otel (ciocane, dalti, foarfeci, dornuri etc.) vor fi executate conform normelor si standardelor in vigoare. In cazul aparitiei deformarilor (floare), acestea se vor rectifica imediat. Se interzice utilizarea sculelor de mana, defecte sau improvizate.
11.La utilizarea uneltelor de mana actionate electric, se vor folosi cordoane bine izolate, cu stekere in buna stare. Prizele si fisele vor fi cu contacte perfecte, pentru a se realiza protectia prin legare la pamant sau la firul neutru al instalatiei.
12.Corpurile abrazive vor fi schimbate numai de persoane autorizate special in acest scop, pe baza deciziei emise de conducerea societatii (imputernicire).
13.Toate uneltele de mana vor fi verificate cu atentie la inceputul lucrului. Cele ce nu corespund conditiilor normale de lucru, vor fi inlocuite imediat, interzicandu-se utilizarea celor defecte sau neadecvate operatiilor respective (unelte improvizate, deformate, necalibrate, fara manere, defecte etc.).
14.Toate lucrarile de interventii si reparatii se vor efectua numai in baza dispozitiilor primite de la conducatorul locului de munca respectiv, care preda utilajul pentru interventie sau reparatie.
15.Inainte de inceperea interventiilor si reparatiilor la utilaje sau masini, se vor lua masuri de securitate prin scoaterea sigurantelor electrice, de catre electrician si aplicarea de tablite avertizoare pe automatul de pornire a utilajului: “NU CUPLATI, SE LUCREAZA”.
16.Se interzice, in timpul functionarii utilajelor sau masinilor, reglarea, repararea, ungerea, curatirea sau indepartarea aparatoarelor sau dispozitivelor de protectie.
17.In cazul utilizarii iluminatului portativ, se va tine seama de mediul de lucru, fiind admisa folosirea lampilor electrice alimentate cu tensiune nepericuloasa, de maxim 24 V.
18.Dupa efectuarea reparatiilor sau interventiilor, se vor lua masuri de remontare a tuturor aparatoarelor si dispozitivelor de protectie si de remontare a legaturilor la centura de impamantare. Utilajul sau instalatia se va preda conducatorului locului de munca respectiv.
19.Locurile de munca care prezinta pericole vor fi semnalizate cu indicatoare de avertizare sau interzicere.
20.Toate golurile din pereţi, amplasate cu marginea de jos la o înălţime sub 0,70 m deasupra planşeului şi care comunică spre exteriorul construcţiilor sau dau spre locuri unde nu există un planşeu continuu, se vor îngrădi.De asemenea se vor acoperi şi îngrădi cu balustrade executate pe tot conturul, cu o înălţime de cel puţin 1 m, golurile din planşeele clădirilor în construcţie pe care se execută lucrări sau e posibil să se circule; golurile vor fi marcate cu indicatoare de pericol.
21.Golurile de ferestre şi uşi unde nu s-a montat tâmplăria vor fi închise provizoriu pentru a feri personalul muncitor de curenţii de aer.
22.Locurile de munca si de circulatie trebuie sa dispuna de un iluminat care sa asigure desfasurarea functiilor vizuale si securitatea persoanelor corespunzator sarcinii de munca.
23.Lucratorii trebuie sa dispuna pe santier de apa potabila sau alte bauturi nealcoolizate in cantitati suficiente. De asemenea, trebuie sa dispuna de facilitati pentru a-si lua masa in conditii satisfacatoare.
24.Conducatorii formatiuniilor de lucru sunt obligati sa verifice zilnic, inainte de inceperea lucrului, daca sculele sunt in stare tehnica corespunzatoare si daca cele actionate electric sunt legate la pamant.
25.Va fi respectata legislatia s.s.m..

Administrator,


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4 mesaje ] 

Ora este UTC


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Furnizat de phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România